torstai 24. syyskuuta 2015

Raportti tapahtumapäivältä 11.9.2015 / Tiina, Raija & Jiri


Tapahtumatuotannon kurssilla tehtävämme oli toteuttaa tapahtumatuokio UTELE Tunnetko meresi? –tapahtumaan Naantalin kirjastossa. Tapahtumatuokiot ovat osa kampanjaa, jonka tavoitteena on tuoda esille Itämereen liittyvää tutkimusta ja Saaristomeren tilannetta.

Ryhmääni kuului lisäkseni Jiri Hartikainen ja Raija Helle. Jiri oli suunnitellut meriaiheisen sanaristikon, Raija oli valmistellut pinssipajan ja minulla oli Powerpoint –esitys laivaliikenteen vaikutuksista Itämereen / Saaristomereen. Aihe tuntuu tärkeältä, koska meidän kaikkien toiveena on elinvoimainen ja puhdas meri. Aihe koskettaa, sillä uimme, veneilemme, käymme laivaristeilyillä, syömme Itämerestä pyydettyä kalaa, kävelemme sen rannoilla ja hengitämme sieltä puhaltavaa ilmaa. On hyödyllistä tiedostaa, mitä vaikutuksia monenlaisella laivaliikenteellä on mereen, sen eliöstöön ja ihmisiin.


Saavuin aurinkoiseen Naantaliin bussilla Turusta perjantaiaamuna 11.9. Kirjasto on torin vieressä, jossa oli kesäinen tunnelma kauppiaiden valmistellessa myyntiin marjoja, hedelmiä, sieniä, tuoretta leipää, kukkia… Kaksi muuta tiimiä saapui paikalle ja mietimme, miten päivä sujuisi. Kun kurssimme opettaja Riikka Kulmala ja media-alan lehtori Samuel Raunio saapuivat, kävimme lävitse päivän asioita ja aikatauluja ja saimme ohjeita blogikirjoittamiseen. Aamupalaverin jälkeen oli helpompi kohdata päivän haasteet.

Samuel Raunio

Pääsimme kirjastoon klo 10 järjestelemään tapahtumatiloja. Kannoimme sisään Riikan tuomia materiaaleja ja tarvikkeita. Järjestelimme aikuistenosastolla nojatuolit ja pöydät siten, että niillä voisi istua rennosti katsellen seinälle heijastettavaa esitystäni videotykiltä sekä inforuudulta esitystä John Nurmisen Säätiön hankkeista puhtaan Itämeren puolesta. Turun AMK:n vesitekniikan tutkimusryhmällä oli infopöytä, jolla oli mm. secchi-levyjä, joilla mitataan veden näkösyvyyttä sekä tutkimuspoijun vedenlaatua seuraava laite. Laitoimme valmiiksi tarjoilupöydän, jolta asiakkaat voisivat nauttia kahvia, teetä, mehua ja keksejä. Ennen kirjaston avautumista klo 12 Raija ja minä ehdimme käydä kävelyllä meren rannassa ihailemassa Naantalin merimaisemia.

Jiri ja Raija työskentelivät päivän lastenosastolla. Raija oli tuonut pinssikoneen mukanaan, koska oma kone on tuttu työväline. Pinssipaja houkutteli paikalle lapsia. Koneella tehtiin värikkäitä liejutaskurapu-, poiju- ja pyöriäispinssejä. Jirillä oli pöydällä värikyniä ja ristikoita. Sanaristikko oli niin hieno, että Raija pyysi siihen copyright -oikeuden Tapiolan kirjastolle. Minun Powerpointini oli esillä aikuistenosastolla, jossa keskustelin kiinnostuneiden kanssa laivaliikenteen vaikutuksista Itämereen.

Aikuistenosaston tapahtumapisteellä vieraili n. 12 asiakasta klo 15 mennessä, jolloin tapahtumatuokiomme päättyivät. Erityisesti täytyy mainita asiakas, joka oli paikalla puolitoista tuntia keskustellen mm. lähikalahankkeesta, ruokakaloista, Saaristomerestä, öljyvahinkojen vaikutuksista ja torjunnasta. Asiakkaita kävi myös vilkaisemassa tapahtumaa ja juomassa kahvit. :)

Tiinan tapahtumapiste
Tarjoilupöytä
Tutkimusvälineitä
Infoseinä

Haastattelin lyhyesti myös kirjaston työntekijää, jolta tiedustelin, onko asiakkaita ollut tapahtumapäivänä enemmän kuin normaalisti. Hän vastasi, että suunnilleen saman verran. Hän sanoi myös, että tällainen tapahtuma tuo mukavaa vaihtelua tavalliseen työpäivään.

Mielestäni tapahtumapäivä ja ryhmämme osuus sujuivat hyvin. Oli mielenkiintoista käydä kauniissa Naantalissa, ja tapahtumassa oppi myös itse meren suojeluun ja tutkimukseen liittyviä asioita. Kiitokset kaikille tapahtumarikkaasta päivästä!


Teksti ja kuvat: Tiina Alam, Raija Helle ja Jiri Hartikainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti